Vilka grenar ingår i triathlon?

I Göteborg triathlon ingår, precis som i andra triathlon tre olika grenar. Dessa grenar är löpning, simning och cykling. Men hur går varje gren till, och hur kan man riskera att skada sig i varje gren?

Simning

När det gäller simningen i Göteborgs triathlon startar alla tävlande i vattnet. Sprinterklassen simmar 400 meter och när det gäller olympisk distans är sträckan två gånger 750 meter. Man får inte ta några genvägar i vattnet, och man måste lyssna på funktionärerna. Alla som ska simma måste vara färdiga senast en timme efter start.

I simningen finns risken att man träffas av en annan simmares armar, ben eller kanske av en våg. Det finns dock funktionärer i båtar vid sidan om simmarna hela tiden, som står redo om något händer.

Cykling

I cyklingen får man inte ligga på rull och man måste också se till att cykeln står rätt i växlingsområdet. Det finns linjer som markerar på och avstigning av cykeln och dessa måste man respektera. Man får inte skräpa ner och hela kroppen ska vara påklädd under cyklingen.

Cyklingen är det moment som har allra högst tempo under hela tävlingen och det innebär också att man löper lite större risk att skadas här. Man ska som tävlande alltid bära hjälm men den skyddar vanligen inte mot skador i ansiktet.

Löpning

I löpningen finns det möjlighet att dricka och äta längs utspridda vätskestationer och det är också på dessa man får skräpa ner. Om man slänger muggar, papper och annat på andra platser under loppet kommer man att bli diskvalificerad. Sprinterdistansen här är två varv på 2.5 kilometer. För olympisk distans är sträckan tre gånger 3.3 kilometer.

Allt som oftast är löpningen den gren som äger rum sist av allt i triathlonet. De tävlande är trötta och det gäller att man har koll på sin kropp så att man inte överanstränger sig. Även här finns risken att falla och skada mun och tänder.