Tandvårdsrädsla

Många drar sig för att besöka tandläkaren och det kan finnas flera olika anledningar till det. En av dem är att man inte har råd, en annan att man helt enkelt är rädd för tandläkaren. Men vad kan man egentligen göra åt tandvårdsrädsla?

Gå till en expert

När det gäller tandvårdsrädsla finns det tandläkare som är experter på att behandla just rädda personer. Det kan bland annat handla om att man får ta behandlingen i flera steg. En dag kanske det räcker med att bara sitta i stolen, nästa dag kan man höra verktygens ljud och så vidare.

Att vara rädd för tandläkaren

Många tror att det är fånigt att vara rädd för tandläkaren. Så är dock inte fallet. Det är helt normalt att vara orolig eller rädd. Som människa kan man känna sig mycket utlämnad när man sitter där i stolen och ska gapa för en annan människa man inte känner. Det är helt normalt att vara rädd för att undersökningar och behandlingar ska orsaka smärta. Det är bättre att berätta om sin rädsla och ta tag i saken istället för att gå och plågas, eller rent av dra sig helt för att gå till tandläkaren.

Andra alternativ

Om man är rädd för tandläkaren finns det också andra alternativ att ta till. Om man kontaktar en tandläkare med erfarenhet kan denne till exempel erbjuda lösningar som narkos och lustgas. Då slipper man som patient oroa sig för att ingreppen ska göra ont utan man kan komma till tandläkaren och få något lugnande direkt. Om rädslan är mycket stor kan man i många fall också få lugnande tabletter som man kan ta hemma någon timme innan det är dags för besöket. Det är möjligt att få hos de flesta tandläkare i Göteborg. Dock bör man inte köra bil efter de här bedövningsmetoderna.