Generella tips för att undvika skador på tänderna

Det finns flera skäl till att undvika skador på tänderna. För det första gör det ofta ont att skada sig i munnen. Det finns dock även andra anledningar, men vilka är dem och finns det några generella tips man kan använda sig av för att inte skada sin mun?

En liten skada kan ge stora besvär

När det gäller tandskador kan det lätt bli så att man tänker att en liten flisa som gått av i en tand troligen inte gör så mycket. Men det är tvärtom. Små skador på tänderna kan ofta leda till att bakterier samlas i skadan och fräter. Det kan vara svårt att komma åt smutsen med tandborsten och ett hål kommer så småningom att bildas.

Tandskador är dyra

Ett annat skäl att undvika tandskador är att de kostar en hel del att åtgärda. Ibland kan de täckas av en försäkring men ofta får man bekosta en stor del själv.

Tips för att undvika att skada tänderna

När man sportar är det bra att använda de skydd som finns och se till att de sitter rätt. Inom många sporter finns det inte skydd för munnen men då kan det vara bra att se till att man inte kniper hårt med käkarna och att man undviker att slå i munnen om man ramlar. Det är inte alltid så lätt men genom lektioner i fallteknik kan man lära sig en hel del. När man sportar kan det också vara bra att besöka sin tandläkare med jämna mellanrum, och särskilt efter ett fall om man känner att munnen slagits i. Då kan man snabbt åtgärda eventuella skador innan de blir större, svårare och dyrare att göra något åt. Om ingen tand blivit skadad får man förvisso betala för en undersökning men det är en relativt billig kostnad mot att senare betala flera tusen kronor för behandling.