Undvik skador vid cykling

När man tävlar i triathlon ingår cykling som en gren. Det är ett högt tempo som gäller och terrängen kan vara varierande. Det gäller att ta det lite försiktigt eftersom banan ofta sträcker sig längs vägar där helt vanliga trafikanter rör sig.

Hjälmen är viktig

När man är ute i cykelloppet är det viktigt att se till att hjälmen är på och att den är knäppt ordentligt. Om så inte är fallet kan eventuella olyckor bli mycket allvarliga. Hjälmen har ofta en liten kant som gör att man inte slår i ansiktet lika hårt om man träffar marken. Man är inte garanterad ett fullständigt skydd men risken att slå sig illa minskar något. Om olyckan trots allt är framme kan man få hjälp av akut tandvård i Göteborg i samband med triathlonet.

Tandskydd kan vara bra

Det kan vara bra att bära ett så kallad tandskydd när man cyklar. De finns i flera olika varianter och modeller för att passa många olika personer. Det tandskydden har gemensamt är att de skyddar tänderna och tandköttet mot slag, samt mot att tänderna bits ihop för hårt vid ett fall. Tandskydd kan antingen vara i en form som passar alla, eller avgjutet efter de egna tänderna. Ett universalt skydd kostar vanligen inte många kronor men det kan skydda mycket bra.

Försiktighet viktigare än vinsten

När det är dags för cyklingsdelen av ett triathlon är det viktigare att ta det försiktigt än att vinna. Om banan går längs en trafikerad väg måste man som cyklist ta hänsyn till att det är de vanliga trafikreglerna som har företräde. En bil kan inte tvingas stanna bara för att cyklisterna ska fram och det är inte bara att cykla över vägen i tron om att allt annat som rör sig ska stanna. Många vinnare tar hem segern just för att de är lite försiktigare och minskar sin skaderisk genom att hålla en lite lägre fart och se sig för.