När olyckan är framme

Om man ramlar och slår i munnen eller får ett slag mot den kan man ofta bli chockad. Det blöder ofta rejält även från mindre sår och har man svårt för det kan det också vara svårt att veta vad man ska göra.

Snabbt agerande räddar tänder

Om en olycka sker så att munnen skadas är det ofta bra att agera så snabbt som möjligt. Om man skulle slå ut en tand är det ofta bra att sätta tillbaka den försiktigt, lägga den i lite mjölk eller förvara den i munhålan tills dess att man kommer till tandläkaren. Denne kan nämligen många gånger sätta fast tanden igen om man kommer dit snabbt.

Akut tandvård

Det finns tillgång till akut tandvård på flera ställen i Sverige och det kan vara bra att kontakta sin tandläkare för information vid olycksfall om vart man ska vända sig och så vidare. Om det är ett brådskande fall kan tandläkare ofta planera om och ta in akuta patienter något tidigare än vad som annars varit möjligt.

Minskar dyra kostnader

Ett snabbt omhändertagande efter en olycka innebär att man kan minska sina kostnader ganska rejält. En tand som lagas i tid behöver ofta inte dras ut och det kan man spara flera hundralappar på. Om tanden kan sättas tillbaka behöver man inte heller tänka på att man ska betala för implantat, kronor och annat som kan behövas för att man ska få en hel tandrad igen.

Blödningar

När man skadar sig i eller kring munnen blöder det ofta en hel del. Även ett litet sår kan blöda mycket och det kan vara svårt att se hur illa skadad en person egentligen är. Det bästa är dock att applicera tryck mot såret och se om blödningen avstannar. Om den inte gör det kan det vara dags att kontakta sjukvården för att få hjälp.