När är det dags att söka akut?

De allra flesta går till tandläkaren några gånger per år, och mellan gångerna sköter de om sina tänder. Men det finns undantag. Ibland har man inte råd att gå till tandläkaren, och även om man sköter sina tänder kan det hända saker som gör att man plötsligt måste söka akut hjälp. Men när är det verkligen befogat att söka akut? Kanske behöver du akut tandvård i Göteborg?, eller i en annan stad?

Vad är akuta problem?

Vad som är ett akut problem kan variera mellan olika personer. Om man har en hög smärttröskel är troligen inte ett mindre hål ett problem, medan ett likadant hål kan vara fruktansvärt för en annan person. Generellt sett kan man säga att alla former av tandvärk samt större tandskador är akuta problem. Om man har tandställning och något sker med den, är även det ett akut problem. De flesta skador och angrepp som sker i munnen och som inte kan vänta till nästa arbetsdag är akuta.

När bör man söka hjälp?

Många väntar allt för länge med att gå till tandläkaren. Det kan ofta vara så att man känner av lite svag värk i en tand, och då tar man en värktablett och så är det över. Ofta kommer dock värken tillbaka och då blir behandlingen ofta svårare och dyrare att utföra. Om man är med om en olycka där mun eller tänder skadas är det klokt att kontakta tandläkaren så snart det är möjligt. En skada som inte tycks vara så allvarlig kan ofta vara betydligt svårare än man räknar med. När det gäller infektioner och annat kan de snabbt utvecklas i munnen och de kan dessutom påverka andra organ i kroppen. Det är med andra ord bra att söka vård så snabbt man kan när man märker att något inte känns helt bra i munnen.